Thursday, April 21, 2011

mengupdate

Bismillahirahmanirahim...

ermm..aini rasa ada waktu free skit tuk update blog yang dah berkulat nih. pertama sekali, alhamdulillah setinggi2 kesyukuran dipanjatkan kepada Allah, Tuhan yang Memiliki Hati ini...Tuhan yang berkuasa keatas hidupnya dan matinya hamba-hambaNya didunia ini. Alhamdulillah masih lagi hidup dengan nama islam.Alhamdulillah masih memiliki iman sebagai benteng dalam meniti hari2 di dunia ini.

Satu pengajaran yang Syifa' nak kongsi kali ini adalah tentang kematian itu pasti. Yup..Kematian itu pasti. Hujung minggu lepas Syifa' mendapat satu berita kematian seorang student USIM tahun satu dari jurusan Al-Quran dan Sunnah. Syifa' tak kenal hamba Allah tu tapi dia adalah classmate roomate Syifa'..orangnya baik, lagi soleh. DEngar2 citer, dia meninggal coz accident on the way balik ke kampus dari kampungnya di JB..innalilahi wa inna ilaihi raji'un..

Duk sembang2 ngan roomate,..kematian tu tak mengenal sapa. kalau da sampai ajal kita, maka matilah kita. Takut bia terfikir bila Allah akan menarik nyawa kita dalam umur begini yang masih berjuang untuk memcari ilmu. Bukan berniat untuk menolak kematian jauh seklai menafikan kematian tetapi hati selalu terdetik, "apa sumbangan aku untuk islam sebelum Allah ambil balik nyawa kita nih..?"

Bila malam berlabuh, dikesepian ini sering mengimbau kembali,,"what i have done to Islam..?" at least pada kengkawan yang lain..

hurmmm...

oleh itu, kengkawan semua..marilah sama2 kita bermuhasabah kembali apa yang kita dah lakukan sepanjang usia kita nih. Sesungguhnya mengingati kematian itu dapat meningkatkan keimanan.Apa boleh buat kalau kita tak sempat menegakkan islam dalam bidang ekonomi samada sebagai akauntan mahupun pegawai kewangan. Apa boleh buat jugak kalau kita tak sempat menjadi salah seorang dari mereka yang berusaha mencegah kemungkaran pada peringkat negara..Tapi, Allah tak melihat hasil kita, Allah melihat usaha kita.

Moga2 Allah mengira setiap usaha daripada kita yang pagi petang siang malam bersengkang mata menuntut ilmu. Jika benar Allah akan matikan kita dalam saat ini, ayuh, perbaharui niat kita. Niat kita menuntut ilmu agar kelak kita dimasukkan falam kalangan orang yang mati syahid. Mudah-mudahan...amiin...

Last but not least, salam imtihan Syifa' ucapkan pada semua sahabat. Moga2 Allah mengira setiap usaha daripada kita dan memdapat ganjaran yang sebaiknya di sana kelak..

salam sayang dari,
hamba yang dha'if..

1 comment:

kuyangasiktermenung~~ said...

salam sayang dari insan yang naif..