Sunday, February 21, 2010

mengapa senyum mu pudar wahai teman?

bismillahirrahmanirrahim....

mengapa senyum mu pudar wahai teman???

kepada semua yang bergelar sahabat dan mencintai sahabatnya kerana Allah :

Kisah tentang 2 orang sahabat karib yang sedang berjalan melintasi gurun pasir. Ditengah perjalanan, mereka bertengkar dan salah seorang tanpa dapat menahan diri menampar temannya. Orang yang kena tampar, merasa sakit hati, tapi dengan tanpa berkata-kata, dia menulis di atas pasir :

"HARI INI, SAHABAT TERBAIK KU MENAMPAR PIPIKU."

Mereka terus berjalan, sehingga menemukan sebatang sungai, dimana mereka memutuskan untuk mandi. Orang yang pipinya ditampar dan terluka hatinya, cuba berenang untuk menyejukkan diri dan hatinya..
Namun, ternyata sungai tersebut cukup dalam sehingga ia nyaris tenggelam, dan diselamatkanlah ia oleh sahabatnya.Ketika dia mulai siuman dan rasa takutnya sudah hilang, dia menulis di sebuah batu :

"HARI INI, SAHABAT TERBAIK KU MENYELAMATKAN NYAWAKU."

Si penolong yang pernah menampar sahabatnya tersebut bertanya,

"Kenapa setelah saya melukai hatimu, kau menulisnya di atas pasir, dan sekarang kamu menulis di batu?"

Temannya sambil tersenyum menjawab,

"Ketika seorang sahabat melukai kita, kita harus menulisnya diatas pasir agar angin maaf datang berhembus dan menghapus tulisan tersebut. Dan bila dalam antara sahabat terjadi sesuatu kebajikan sekecil apa pun, kita harus memahatnya di atas batu hati kita, agar tetap terkenang tidak hilang tertiup waktu."

Dalam hidup ini sering timbul perbezaan pendapat dan konflik kerana wujud sudut pandangan yang berbeza. Oleh itu, cubalah untuk saling memaafkan dan melupakan masalah lalu.

walauapapun,sahabat kita ibarat separuh dari diri kita..andai hatinya terguris,samalah jua separuh hati kita teguris..bersyukurlah dengan kurniaan Allah yg tiada bandingnya ini..cintai dirinya sepertimana kita mencintai diri kita...

akhir kalam : friends not for a second,
not for a day..
not for a month either a year..
friends mean FOREVER..
maaf teman andai ku bukan teman yg sempurna...

No comments: